
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ: ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ;
Τους τελευταίους μήνες, σε πολλούς Δήμους της Ελλάδας, ανοίγουν συνεχώς καινούργιες ή ανακαινισμένες παιδικές χαρές που χαρακτηρίζονται ως «πιστοποιημένες». Αυτό σημαίνει πως η κατασκευή (ή ανακατασκευή)τους έχει βασιστεί σε συγκεκριμένα σύγχρονα πρότυπα ασφαλείας, είναι προσβάσιμες σε παιδιά με κινητικές δυσκολίες και έχουν περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους για την ισχύ όλων των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος.
Παρ΄ όλα αυτά, το πόσο ασφαλές είναι το παιχνίδι των παιδιών παραμένει και ευθύνη των γονιών.
ΠΟΙΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ;
Μία παιδική χαρά παίρνει πιστοποίηση όταν διαθέτει μια σειρά από προδιαγραφές που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την ασφάλεια, αλλά και την άνεση των παιδιών και των συνοδών τους.
Συγκεκριμένα, πρέπει να έχει είσοδο κοινού με άνοιγμα το λιγότερο 1μ., επαρκή φωτισμό σε όλον τον χώρο και επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους μεγάλους που συνοδεύουν τα παιδιά. Επίσης, να έχει πόσιμο νερό και καλάθια για τα σκουπίδια, δίκτυο μονοπατιών πλάτους 1,5μ., καθώς και χώρους πρασίνου ανάλογους με το μέγεθος της παιδικής χαράς. Μιας και τα ζώα δεν επιτρέπονται στον χώρο, εκτός από σχετική σήμανση για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, πρέπει να υπάρχει και σύστημα αποτροπής εισόδου των αδέσποτων.
Στην είσοδο πρέπει πάντα να υπάρχει πινακίδα με το σήμα πιστοποίησης, τις ώρες λειτουργίας και τις ηλικίες για τις οποίες προορίζεται ο συγκεκριμένος χώρος, συγκεκριμένα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τη δημοτική αρχή που έχει την ευθύνη του χώρου.
Για να χαρακτηριστεί ασφαλής, η παιδική χαρά οφείλει να ακολουθεί συγκεκριμένα ευρωπαϊκά πρότυπα (ΕΝ 1176-77, ΕΝ 71-3)ως προς τα υλικά κατασκευής, τον εξοπλισμό (ατομικά ή ομαδικά παιχνίδια), τα προστατευτικά και τους ελεύθερους χώρους. Τα όργανα πρέπει να έχουν προστατευτικές μπάρες όπου χρειάζεται, το έδαφος στα σημεία που μπορεί να σημειωθεί πτώση πρέπει να είναι επαρκώς απορροφητικό και οι διάδρομοι κίνησης πρέπει να είναι ελεύθεροι από κάθε είδους εμπόδια που μπορεί να τραυματίσουν ένα διερχόμενο παιδί.
Με λίγα λόγια, ο νόμος έχει ορίσει τι σημαίνει ασφαλής παιδική χαρά και το μόνο που μένει είναι οι οδηγίες του να τηρούνται κατά γράμμα από όλους τους υπεύθυνους.
Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε παιδικές χαρές με σήμανση που λέει ότι δεν είναι πιστοποιημένες και πως η ευθύνη ατυχήματος είναι δική σας. Σύμφωνα με το νόμο, η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στον Δήμο που δεν έχει φροντίσει να διατηρήσει την παιδική χαρά στοιχειωδώς ασφαλή ή να αποκλείσει τελείως την πρόσβαση σε αυτή.
Φωτογραφία: vironastrigiro.blogspot.com
Στη χώρα μας, ο καιρός επιτρέπει το παιχνίδι έξω από το σπίτι στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, όμως το έλλειμμα σε καλοδιατηρημένους χώρους παραμένει μεγάλο. Οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να επαναπαύονται.
Πρώτα από όλα, πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για ζημιές ή παραλείψεις, ειδικά στη παιδική χαρά που συχνάζουν και γνωρίζουν κάθε γωνία της. Με το που δουν κάτι που χρήζει αντικατάστασης ή επισκευής, πρέπει να ειδοποιούν άμεσα τον Δήμο στο τηλέφωνο που αναγράφεται στην πινακίδα εισόδου. Εάν το τηλέφωνο δεν απαντά. ας μην διστάσουν να περάσουν από τον Δήμο αυτοπροσώπως. Το ζήτημα είναι σοβαρό, όχι μόνο για το δικό τους παιδί, αλλά και για όλα τα παιδάκια που παίζουν εκεί.
Για το παιδί, οι παιδίατροι συνιστούν να μην το αφήνετε ξυπόλητο σε μεταλλικά παιχνίδια όπως η τσουλήθρα, ειδικά τις ζεστές μέρες που ελοχεύει κίνδυνος εγκαυμάτων. Επίσης, να προσέχουν να μην φοράει ρούχα που μπορεί με κάποιο τρόπο να πιαστεί στις κούνιες ενώ πηγαίνει πέρα δώθε και να μην χρησιμοποιεί όργανα με τρόπο που μπορεί να γίνει επικίνδυνος.
Το πιο σημαντικό βέβαια είναι να είναι οι γονείς πάντα σε εγρήγορση και με το βλέμμα στο μικρό παιδί. Είναι πολύ εύκολο ένα τηλεφώνημα ή μια κουβέντα με έναν άλλο γονιό να αποσπάσει τη προσοχή και να συμβεί κάτι που θα μπορούσατε να είχατε προλάβει.
Τέλος, είναι καλό για όλους να έχετε μάθει στο παιδί τι πρέπει να προσέχει και πως να συμπεριφέρεται στην παιδική χαρά (να μην τσακώνεται, να βοηθά τα μικρότερα παιδάκια κλπ) ώστε το παιχνίδι να είναι διασκεδαστικό για όλα τα παιδιά και χωρίς επιπλέον άγχος για τους γονείς.
Πηγή: https://www.msn.com/el-gr/lifestyle/family/%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%82/ar-AAG9OaW?li=BBqxK8b